Öğrenci Vizesi

Tüm uluslararası (T.C. vatandaşı olmayan) öğrenciler Türkiye'de okumak için vize almak durumundadırlar.

Türkiye’de bir üniversitede okumaya hak kazandığınızda, üniversite tarafından size gönderilecek olan “Kabul Mektubu” ile bulunduğunuz ülkedeki Türk Elçiliğine giderek vizenizi alabilirsiniz.

Öğrenci vizesini Türkiye’ye turist vizesi ile girdikten sonra Türkiye’den alamazsınız.

Pasaportunuzun geçerlilik süresi, öğrenci vizesi almak istediğiniz süreden uzun olmalıdır.

Vizeler genelde birkaç hafta içinde hazır olur.

Öğrenci vizesi ile Türkiye’de çalışmak yasaktır.

Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinin ve konsolosluklarının listesi - http://www.konsolosluk.gov.tr/

Öğrenim Vizesi için Gerekli Evraklar
 
•         En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport
•         Türk Elçiliğinden ya da Konsosloluğundan alınmış vize başvuru formu
•         Vesikalık fotoğraf (kaç adet istendiğini kontrol ediniz)
•         Üniversiteden gelen öğrenci kabul mektubu
•         Vize işlem ücreti
 
Vize kuralları değişebilmektedir,  bu nedenle ülkenizde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
 
Öğrenim Vizesi ile Türkiye’ye giriş yaptıktan ve okulunuza kayıt yaptırdıktan sonra, bir ay içinde öğrenci vizenizi ikamet tezkeresine önüştürmeniz gerekmektedir. İkamet tezkeresini kayıt yaptırdığınız ilin emniyet müdürlüğünden veya belirlenen ilçe emniyet müdürlüklerinden alabilirsiniz. İkamet tezkeresini almak için öncellikle internet üzerinden randevu almalısınız.
 
İkamet Tezkeresi ile ilgili bilgi ve randevu için -  http://www.iem.gov.tr/yabancilar/index.asp
 
Öğrenim Vizesi İstenmeyecek Uluslararası Öğrenciler:

1.        İlgili kuruluşların öğrenimlerine izin vermesi kaydıyla orta ve yüksek öğrenimini Türkiye'de tamamlayıp, ikametlerine 1 yıldan fazla ara vermeden lisans ve lisansüstü öğrenim yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden,

2.        Türkiye'de çalışma ve ikamet izni bulunan yabancı uyrukluların çocuklarından,

3.        Lisans seviyesinde öğrenim görmek üzere yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavına (YÖS) girecek olanlardan,
öğrenim meşruhatlı giriş vizesi şartı aranmaz.

 
Eğer 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Haklara İlişkin Belge (MAVİ KART) sahibi iseniz Öğrenim Vizesi almanıza gerek yoktur.

Mavi Kartla ilgili detaylı bilgi - http://www.mfa.gov.tr/mavi-kart-_eski-pembe-kart_-uygulamasi-.tr.mfa

 
Eğer daha önce Türkiye’de bir üniversiteye kayıtlıysanız ve dolayısıyla öğrenim vizeniz veya ikamet tezkereniz varsa ve hiç kesinti meydana gelmeden başka bir okula geçiş yapacaksanız yurtdışına çıkıp öğrenim vizesi ile Türkiye’ye giriş yapmanıza gerek yoktur. Bunun yerine, yeni kazandığınız okula kayıt olduktan sonra, okuldan alacağınız öğrenci belgesi ile birlikte var olan ikamet tezkerenizi o ildeki emniyet müdürlüğünden uzatmanız/değiştirmeniz yeterlidir.

 

Eğitim Ara

Tür

Üniversite Adı

Şehir

Kategori

Bölümler


Interviews with Turkish University Executives